Mindmaps

MindmapsDit artikel is een guestpost van Niels Gouman. Hij gaat jullie in deze post uitleggen dat je eigenlijk al je aantekeningen wil gaan overzetten naar mindmaps. Mindmaps zijn volgens Niels namelijk geniaal simpel en werken bijzonder goed om snel iets te kunnen leren.

Wat is een MindMap?

Uit mijn ervaring is gebleken dat zinnetjes lezen, en nog eens lezen totaal niet werkt. Dit komt omdat je hersenen niet zo werken, je hersenen slaan dingen op door connecties te leggen met andere dingen die je al weet. Zo komt het dus ook dat als jij veel van je hobby af weet en er komt iets nieuws bij, bijvoorbeeld een nieuwe regel in de sport die jij beoefent, dan snap je dan veel sneller dan wanneer een buitenstaander dat zou moeten leren.

Zo werkt het natuurlijk ook bij studeren, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk connecties kan leggen bij het onderwerp waar jij een toets over hebt. Als jij per onderwerp veel dingen kan verzinnen in de richting van “Oh dat is hetzelfde als x, maar dan is y een beetje anders”, dan onthoud je heel makkelijk wat het onderwerp nou eigenlijk inhoud.

Een mindmap is een tekening van deze verbindingen. Je kan deze op vele verschillende manieren tekenen. In dit filmpje zie je een goed voorbeeld van hoe je een mindmap kan opbouwen en wat het voor voordelen heeft.

Waarom een mindmap?

Leuk zo’n Mindmap, maar waarom zou ik tijd die ik aan studeren kan besteden nou gaan besteden aan al mijn aantekeningen omzetten naar mindmaps? Heel simpel eigenlijk, je verdient die tijd heel snel weer terug doordat je sneller kan studeren. In een mindmap kan je heel snel en duidelijk zien wat het is dat je moet leren, en doordat je snel en makkelijk de connecties legt onthoud je het goed.

Ook is het zo dat zodra je een keer de mindmap hebt getekend om te leren, je de volgende keer deze heel snel kan opfrissen. Doordat je gelijk de verbindingen ziet kan je binnen een paar seconden het gehele onderwerp weer in je hoofd hebben, je hersenen onthouden verbeelding veel beter dan een saai tekstje.

Hoe maak ik een mindmap?

Ok ik ben overtuigd, mindmaps zijn echt handig! Wat nu? Nu moet je ze daadwerkelijk gaan maken, maar hoe dan?

In het bovenstaande filmpje heb je al een goed voorbeeld over hoe je kan beginnen met het tekenen van een mindmap, ook kan je goed zien wat het eindresultaat is. Via google kan je nog veel meer afgeronde voorbeelden vinden. Maar hoe maak je nou daadwerkelijk zelf zo’n ding?

Eigenlijk is het best wel simpel. Om te beginnen kies je een onderwerp waarvoor jij zou moeten studeren, én waar je aantekeningen van hebt. Het onderwerp zet je midden in, als een blokje, van daar uit ga je een paar belangrijke trefwoorden woorden er omheen zetten, en zet je streepjes vanuit het midden naar die woorden. Als je dat gedaan hebt kan je weer woorden bedenken die betrekking hebben op de woorden die je al hebt staan, verbind deze ook. Nu heb je een steeds concreter wordend geheel, zoals ook is terug te zien in het filmpje. Eventueel kan je nu een tekening erbij zetten om uit te beelden wat er staat in de tekst, zodat je het makkelijk onthoud.

Als laatste kan je nu (wat ik zelf graag doe) deze laatste woorden weer voorzien van voorbeelden, niet via lijntjes of pijltjes maar zet er bijvoorbeeld een nummertje bij en noteer op de achterkant van je blaadje het voorbeeld. Zo kan je als je over een paar maanden terug kijkt weer precies doorhebben wat je nou eigenlijk bedoelde. Ook heeft dit als voordeel dat je nóg een keer nadenkt over wat het eigenlijk allemaal inhoud, en zo krijg je weer meer verbindingen in je hersenen waardoor je het nog beter onthoud.

Volgens Niels is tijd het enige écht schaarse in de wereld. Vandaar dat hij zichzelf de missie heeft gegeven om 1 miljoen zelfstandige professionals te leren hoe ze minstens 3 uur per dag kunnen besparen! Meer tijdbesparende tips van Niels? Meld je dan nu aan voor: hét Slimmer Werken eZine voor wekelijkse inspiratie over hoe ook jij jouw vrije tijd kan verdubbelen!

 

One Response to “Mindmaps”

  1. Bermerpap zegt:

    Deze manier wordt hier bij de Willem de Zwijger college gebruikt en werkt heel goed.
    Leuk zo’n gast schrijver. Goede uitleg trouwens.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Efficiënter leren deel II - Study-Up | Study-Up - [...] Een van de makkelijkste manieren om dit te doen, is natuurlijk door een mindmap te maken. In een andere ...
  2. Het nut van een To-do lijstje - Study-Up | Study-Up - [...] MindmapNiet alleen een to-do lijstje helpt je dingen beter te onthouden. Zo kan je bijvoorbeeld ook een mindmap maken ...

Geef een reactie