Muziek tijdens het studeren

Muziek tijdens het studeren kan echt heerlijk zijn. Bijna iedereen doet het tegenwoordig: even lekker een muziekje opzetten als je gaat leren. Sommige studenten zweren erbij; lekker een muziekje op de achtergrond en voor je het weet heb je het hele hoofdstuk doorgelezen! Andere snappen er niets van; die muziek leidt toch alleen maar af, geef mij maar een heerlijke stille kamer zodat ik zeker weet dat al mijn aandacht naar mijn huiswerk gaat.Muziek tijdens het leren

De meningen verschillen dus nogal, maar wat is nu waar? Dat vroegen veel onderzoekers zich ook af en er zijn dus op dit gebied nogal wat onderzoeken gedaan. Bijna allemaal kwamen ze met de dezelfde uitkomst: “Sja het verschilt per persoon”…. Maar hoe weet je nu wat voor persoon jij bent? Er is natuurlijk een heel simpele manier om daar achter te komen en dat is het gewoon een keer proberen (bij voorkeur niet meteen bij iets heel belangrijks zoals een REP).

Stel nu dat je erachter komt dat het jou teveel afleidt (je gaat meezingen of wegdromen bij de tekst of je gaat steeds doorspoelen naar het volgende nummer) maar je wilt toch lekker muziek op hebben tijdens je huiswerk. Nu, dat kan dan gelukkig alsnog. Er zijn namelijk een paar simpele dingen die dan kunnen helpen.

 1. Luister naar muziek ZONDER tekst: Dat hoeft dus niet meteen beethoven te zijn (hoewel dat bij sommige mensen erg goed werkt) er zijn genoeg andere opties (daft punk – dj tiesto – etc). Als je echt fanatiek bent kan je zelfs proberen om bij je favoriete nummers de zang weg te halen. Tegelijk een tekst lezen en ondertussen luisteren naar tekst brengt je brein namelijk  in de war. 
 2. Luister naar muziek waarin de tekst in een taal is die je NIET kent: Hou je niet zo van dance muziek en wil je gewoon lekker een popnummer draaien? Dan kan je alsnog lekker muziek luisteren. Er zijn veel artiesten die hun nummers in twee verschillende talen uitbrengen en er zijn natuurlijk ook gewoon veel leuke liedjes in een vreemde taal (Gusttavo Lima – Shakira). Aangezien je de gezongen taal toch niet begrijpt, kan je brein hier rustig naar luisteren terwijl je tegelijk dat moeilijke hoofdstuk aardrijkskunde leest.
 3. Zet je radio VERWEG: Probeer het bijna onmogelijk te maken om door te spoelen tussen de liedjes. Als je altijd muziek vanaf je computer luistert terwijl je op de computer bezig bent: WEES STERK probeer je zelf echt in te houden om NIET te gaan doorspoelen. Elke keer dat je denkt “nou doe toch maar een ander liedje” en je gaat doorspoelen ben je namelijk niet aan het leren. 
 4. Maak playlist/cd’s aan speciaal voor tijdens het leren: Nog een manier om doorspoelen tegen te gaan. Kies van te voren leuke maar vooral goede muziek uit en zet de radio of mediaplayer lekker op repeat en shuffle!
 5. Zet de muziek niet te hard: Ook al is het zonder zang en spoel je niet door, als je zit te trillen op je stoel van de bas kan je alsnog niet lekker leren. Je gebruikt het als achtergrondmuziek, dus houdt dat ook zo. Als je jezelf niet meer kan horen denken, staat je muziek te hard ;)

Dus, muziek tijdens het studeren, wat vinden jullie ervan? Weten jullie zelf misschien hele goede bands die je echt stimuleren tijdens het leren? Laat het me weten!

4 Responses to “Muziek tijdens het studeren”

 1. Niels Gouman zegt:

  Op advies van http://www.gearfire.net/music-listening-study/ heb ik van de week eens geprobeerd een boek te lezen met klassieke muziek op de achtergrond (de playlist staat op die site..)
  Dit werkte opvallend goed!
  ik heb in een kleine 1,5 uur een boek van ruim 200 pagina’s gelezen zonder ook maar 1 keer afgeleid te zijn of mijn concentratie te verliezen

 2. joy zegt:

  heyhey

  Dat is wat ik ook altijd doe. De radio aan en huiswerk maken of leren. werkt bij mij heel goed.
  Ik raad iedereen aan om het ook eens te proberen.

 3. Benjamin zegt:

  Hardstyle en studeren gaat opvallend goed lol nooit verwacht maar ik heb er geen last van.

 4. Sterre zegt:

  Een goede tip is om naar Daughter te luisteren! Rustgevend en leid niet af.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Efficiënter leren deel I: Binnenkrijgen van informatie - Study-Up | Study-Up - [...] tegelijk met lezen kan je moeilijk combineren. Lezen tegelijk met luisteren ook. Eerder gaf ik al de tip dat ...

Geef een reactie